HTML

Jó Hírek

Jó hírek innen-onnan:)

hasznos linkek

Friss topikok

Gömböc

2008.03.22. 23:38 - Alia

Címkék: gömböc

 

Mától egy évig a Müpában látható a legnagyobb Gömböc

Elkészült a különleges magyar találmány, a világ matematikai köztudatába 2007-ben berobbant Gömböc eddigi legnagyobb változata, amely keddtől egy évig tekinthető meg a Művészetek Palotájában, majd a Ludwig Múzeumba kerül. A Gömböc jelentősége a Rubik kockáéhoz mérhető. Ez az első ismert homogén test, melynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van. Bizonyítható, hogy ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test nem létezhet. A Gömböc a Mathematical Intelligence szakfolyóirat címlapján debütált 2006-ban, ahol utoljára 1979-ben szerepelt magyar találmány, a Rubik kocka.

A feltalálók, Domokos Gábor és Várkonyi Péter a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársai, a ma élő egyik legnagyobb matematikus, Vlagyimir Igorevics Arnold által 1995-ben felvetett elméleti kérdést válaszolták meg a Gömböccel.

A feltalálók kivételes szellemi teljesítményét nagyra értékelve a Concorde Alapkezelő Zrt. úgy döntött, hogy támogatja egy minden eddiginél nagyobb Gömböc elkészítését. A feltalálók és a támogató célja, hogy a különleges test ne csak külföldön, hanem Magyarországon is bekerüljön a köztudatba.

Nemzetközi tudományos szaklapok, egyetemek, konferenciák foglalkoztak vele, a Harvard Egyetemen már a tananyag része, előadásokat tartottak róla a Cambridge-i és a Princetoni Egyetemen, a New York Times pedig a 2007-es évben a világ 70 legérdekesebb találmánya közé választotta.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe:

https://johirek.blog.hu/api/trackback/id/tr10392943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása