readbud - get paid to read and rate articles

HTML

Jó Hírek

Jó hírek innen-onnan:)

hasznos linkek

Friss topikok

A mi érdekünk:)

2008.04.05. 16:10 - Alia

Címkék: vasarolj okosan


Vásárolj okosan!


Próbáljuk meg közösen!


13 + 1 vásárlási tanács

  1. Nézz körül alaposan: a jó vásárlás időt igényel! Alaposan tájékozódj az üzletekben, érdemes többet is megnézni, még akkor is, ha tudod, mit szeretnél vásárolni. Érdemes a szórólapokat is átböngészni, mielőtt kidobod!
  2. Ne csak az árat nézd, érdemes átböngészni az áruismertetőket is! Kérdezd meg a kereskedőt, ha bizonytalan vagy! (Ne hagyd magad lerázni!) Bizalommal fordulhatsz az OFE tanácsadóihoz: www.ofe.hu
  3. Kérdezd meg a kereskedőt, kicseréli-e később az árucikket, ha nem tetszik a színe, rossz a mérete, esetleg kettő is van már belőle! (A kereskedő ilyen esetekben nem köteles cserélni, de bizonyára megteszi, különben legközelebb máshol vásárolsz. Persze, a csereárunak hibátlannak is kell lennie.)
  4. Mindig kérj nyugtát! Ne vásárolj olyan helyen, ahol nem adnak nyugtát! Később nem tudsz reklamálni!
  5. Tudsz kínaiul? Nem? … akkor ne vásárolj az ázsiai piacokon! Később amúgy sem tudsz reklamálni!
  6. Előfordul, hogy később kiderül, amit vettél, hibás, elromlott. A tartós, nagy értékű javaknál egy év a jótállás kötelező időtartama, ezalatt megillet a javítás, csere, vagy árleszállítás, elállás joga. A hibás terméket a vásárlás helyére is visszaviheted, nem szükséges a szervizbe rohangálnod.
  7. A jótálláson túl megillet a szavatosság joga is. Ez minden árucikk esetében két év, kivéve, ha feltüntetik rajta a minőségmegőrzés, fogyaszthatóság határidejét. A jótálláshoz hasonlóan ez idő alatt is megillet a javítás, csere, vagy árleszállítás, elállás joga, ha úgy ítéled meg, már a vásárlás pillanatában hibás volt a termék. A tartós, nagy értékű javaknál a jótállást követően belép a szavatossági jog, tehát minden árucikknél két évig reklamálhatsz (kivétel a fogyaszthatósági, minőség megőrzési határidő).
  8. Minőségi reklamáció esetében kötelező a jegyzőkönyv felvétele! Ez jó a vásárlónak, jó a kereskedőnek is, a későbbi viták tisztázása érdekében. A vásárlók könyve nem helyettesíti a jegyzőkönyvet!
  9. Előfordul, hogy többféle árat látsz az árucikken, vagy a szórólapon: mindig a legkisebbet kell csak kifizetned!
  10. Bosszantó, ha főzés, sütés közben derül ki, hogy ízetlen, vagy éppen túlzottan is szagos az éteknek szánt alapanyag: még a boltban mindig nézd meg az élelmiszerek fogyaszthatósági határidejét! Ne dőlj be annak, hogy az eladó szerint az még jó, miközben már rég lejárt a határideje! (Meg is vakarhatod a minőséglejáratot jelölő címkét: ha leesik, ne ragaszd vissza, de ne is vedd meg!)
  11. Akciós árut nem cserélünk: ugye, sokszor látsz ilyen feliratot?! Ne dőlj be neki, az akciós árut is ki kell cserélni, ha hibás (kivéve, ha a leárazás oka a hiba).
  12. Ne tedd be csemetédet a bevásárlókocsi árutárolásra szolgáló részébe: tudjuk, így nem szalad el a gyermek, csak éppen a bevásárlókocsi lesz mérhetetlenül mocskos, például a koszos cipőtalptól (más a tejet, kenyeret teszi oda).
  13. Nézd meg a nyitva tartást is! Nézz körül, milyen tájékoztató feliratokat találsz, hátha jól jön valamelyik (törzshelyeden természetesen elég egyszer átbogarászni ezeket)!
+1) Ha már így összefutottunk, egy kellemetlen kísérőjelenségre is felhívjuk figyelmed: vigyázz értéktárgyaidra a tömegben, ne nézelődj nyitott táskával, ne hagyj a gépkocsiban értéktárgyat, frissen vásárolt árucikket, ne felejtsd a próbafülkében a táskád! És ne sértődj meg, ha a biztonsági őr udvariasan megkér, mutasd meg a táskád, vagy emeld fel a bevásárlókocsiba dobott télikabátodat: a bolti tolvaj legtöbbször vásárlónak álcázza magát. (Tudjál arról is, hogy nem vagy köteles együttműködni a biztonsági őrrel: ebben az esetben viszont akár rendőrt is hívhat.) Ha úgy érzed, személyiségi jogaidat durván megsértik, fordulj közvetlenül a boltvezetőhöz, vagy keresd az OFÉ-t.
ofe.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://johirek.blog.hu/api/trackback/id/tr44412517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása