HTML

Jó Hírek

Jó hírek innen-onnan:)

hasznos linkek

Friss topikok

Gyermekvilág

2008.04.05. 23:47 - Alia

Címkék: ovoda gyermekvilag játszóter

Az első óvodai sportjátszótér


A tiszaásványi óvoda udvarára betérő akarva-akaratlanul felfigyel a fából készült, csodálatosan szép udvari játékokra. Házikók, csúszdák, homokozók és színes mászókák tarkítják az óvodakertet. Mint később megtudom Ladányi Erikától, az intézmény vezetőjétől, egy helyi vállalkozó támogatásával alakították ki a játszóteret, amit az idejáró huszonhárom apróság a még kissé bágyadó tavaszi napsütésben fürödve naponta birtokba vesz.

A maroknyi gyermekcsoportot az udvaron találjuk. Éppen tornáznak. Különböző gyakorlatokat – futás, keréken való átbújás, távolugrás stb. – végeznek a kialakított pályán. Ez a játszótér ugyanis egyedüli talán még megyei szinten is: nemcsak játszadozásra, testmozgásra és sportolásra is alkalmas. Tavaly minősítésen esett át a tiszaásványi óvoda és külön dicséretet kaptak az "ötletért". Hasonló sportszerek vannak bent is.

– A magyarországi Julianus-barát Alapítvány támogatásával sikerült intézményünket ilyen szépen felújítani – tájékoztat a vezetőnő. – Korábban az állam már elkezdte az új óvoda építését, de pénz híján abbamaradtak a munkálatok. Ahol most vagyunk, az régebben egy dohánysimító üzem volt és a helyi lakosok a vagyonjegyüket feláldozva kezdték meg az átalakítását, hogy gyermekintézményként funkcionálhasson. Három éve vagyunk itt, egyelőre egy csoportot működtetünk. Ide a három-hatévesek járnak, de mivel igény mutatkozott rá, illetve egyre több gyerek születik a településen, szeptembertől megnyitjuk a másodikat is. Akkor már külön foglalkozhatunk a nagyobbakkal, hiszen számukra külön program írja elő az iskolai felkészítést. Ők már számolnak, tanulják a betűket és környezetismereti órájuk is van, illetve a vizuális nevelésükre is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Játékokkal az egyházak, mesekönyvekkel, módszertani kiadványokkal korábban a KMPSZ támogatta az óvodát, mára azonban már tőlük sem kapnak hathatós segítséget. A napi négyszeri étkeztetésbe szerencsére a helyi önkormányzat is besegít, a szülői hozzájárulásnak köszönhetően mindig kalóriadús finomságok kerülnek a kicsinyek tányérjába.

– Minden alkalommal élünk a pályázás lehetőségével – folytatja Ladányi Erika. – A Szülőföld Alaphoz benyújtott pályázatunkban például hűtőszekrényt, mosógépet és CD-lejátszót jelöltünk meg. Idén még a régi cserépkályhákban fűtöttünk a termekben, de ígéretet kaptunk a polgármester asszonytól, hogy nyáron már gázkonvektorokra cserélhetjük, így ez a problémánk is megoldódni látszik.
Kárpáti igaz szó

A bejegyzés trackback címe:

https://johirek.blog.hu/api/trackback/id/tr20413056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása